DE VLUCHT

We vliegen met KLM We zijn er bijna
Sao Paolo Hal vliegveld Sao Paolo

Vanuit Santa Cruz en Rurrenabaque en terug naar Sao Paolo is ook weer via Santa Cruz, met verschillende maatschappijen.

 

PANTANAL, BADKUIP VAN AMAZONE

Het Amazone gebied strekt zich uit over 9 Zuidamerikaanse landen. U mag zelf invullen welke. 63 % van het gehele groene Amazone-continent is in ieder geval Braziliaans.

Watergang_op_valreep_van_avond

Dat land is ook het meest geschonden door onze cultuur die de economie kenmerkt.
De Amazonerivier heeft nog steeds dezelfde loop als in de periode zonder dat de mens (Homo sapiens) op onze planeet voor kwam. Andere grote rivieren op onze andere continenten zijn wel van loop gewijzigd door mensenhand.
Oorspronkelijke bewoners in dit gebied, Indianen-stammen, maken deel uit van een meer ecologisch systeem, waarbij grond, water, plant en dier in samenhang bestaan.
De Pantanal is een enorme laagte in het gegolfde Amazone landschap, op de grens met Brazilië, Bolivia, Paraguay. Daar stroomt de prachtige Paraguayrivier door. Deels derhalve een grensrivier met Bolivia en Brazilië, terwijl zuidelijk het land daarnaar genoemd is.

Het seizoen “voorjaar”, in ‘ t Spaans: primavera, op het zuidelijk halfrond begint in onze reisperiode droger te worden, waardoor in overstroomde delen van het waterrijke gebied eilanden gaan ontstaan. Dieren trekken zich terug en de paar- en broedtijd is ingetreden. Aantrekkelijk is dat de eilandjes makkelijker zijn te observeren.
Zoogdieren hebben er holen of leven in de bomen. Gordeldieren en andere Zuid-Amerikaanse zoogdieren kunnen eerder worden gespot dan in de andere seizoenen. De holen op de droge bodems zijn bezet. De Ara’ s in velerlei soorten zijn actief met de zorg voor hun broed.

jaguar

Ook de Jaguar laat zich aan de bosrand zien vanuit ons bootje. Bij de foto ontdekte ik later het jong in de schaduw.
Bij onze vorige reis legde een biologen-paar, onderzoekers van de populatie vast waar deze prachtige dieren zich bij de vinca’s ophouden. Er bestaat een portrettengalerij van honderden jaguars in de bezoekregio. Beide onderzoekers zijn ingezet om de boeren hulp te bieden deze roofdieren te sparen.

Onze logies zijn op een locatie van zo’n vinca. De naam is Refugio da Ilha, waar ook een bedrijf met witte zeeboe’s met natuurverkenning gecombineerd wordt.
Er is een uitgebreide bibliotheek waarin boeken van de dieren en planten uit het natuurgebied.
Bij een bezoek aan het natuurreservaat enkele jaren ervoor logeerde ik met een gids in een tentje. Advies was ’s nachts niet buiten te zijn. Ook vanwege de Jaguar.
De gids liet overdag zijn vaardigheden zien door op blote voeten tussen de piranha’s in het meer te staan en de vis voor de bek van de kaaiman te tonen, tot die op het oevergedeelte werd geplaagd zonder de kans te hebben zo’ n tandenrijke vis te pakken. Ik hoopte dat hij bij deze vertoning de gids zou pakken.
Dit jaar kies ik voor en andere gids en locatie.

Het gebied toont ons ook een groot aantal kolonievogels als ooievaar- en sternsoorten. Honderden soorten zullen we leren kennen. Bijzonder zijn ook de nachtdieren op de droge delen van het gebied.
Overdag zien we daar de grote miereneters die een staart hebben alsof het de kop betreft. Soms met een jong op de rug. De kopzijde is pas duidelijk wanneer het dier zijn tong in de grond of in de termieten-bouwsels steekt.
Onze eerste kennismaking met de reis naar Z Amerika is er een van grote variatie aan levensvormen, om nog maar niet te spreken van de weelderige vegetatie, waarover uw reisleider, zeker als plantenecoloog, zal informeren over alle palmen, loofbomen, kruiden, mossen, lichenen, wieren, paddenstoelen, zowel in als boven het water. Ook vleesetende planten zullen we aantreffen.

 

SANTA CRUZ

In Santa Cruz logeren we na de aankomst met de nachtbus in een hotel tegenover de prachtige kathedraal. Het is een sober hotel, maar een prachtig uitgangspunt voor bezichtiging van het oude centrum en van dierentuin en het buiten de stad gelegen oord, genaamd Güembé. Biocentro Güembé aan de Rio Pirai aan de westzijde van de stad Santa Cruz. Daar zijn de vogels, de fauna en is de flora van de regio in levende vorm te bekijken. Ook een museum over evolutie en insecten is er gevestigd. We kunnen er ook een lunch gebruiken. Een taxi levert ons daar af. We zullen extra kosten hebben wanneer we hiervoor kiezen.

Op het plein van de kathedraal komt de hele samenleving bijeen. Er wordt geschaakt, er wordt geparadeerd, er wordt gedanst, er zijn koren, er wordt gegeten en gedronken. En rond het plein zijn musea en is het gebouw van Ernesto Geuvara ook bekend als Che Guevara.

Simon Bolivar is degene waar Bolivia zijn naam aan heeft ontleend. De bijgaande foto genomen op Bonaire laat dat zien.